Eclipsa de Luna din 10 decembrie 2011


Eclipsa totala de Luna care va avea loc in data de 10 decembrie, se va vedea in totalitate doar in Asia si Australia. Din America de Nord, Europa si Africa se va vedea pe jumatate – americanii vor vedea prima parte, in timp ce din Romania se va vedea cea de-a doua.


Potrivit reprezentantilor Observatorului Astronomic din Capitala, pe teritoriul tarii noastre, Luna va rasari la ora 16.30, dar de la ora 16.56 va fi acoperita de umbra Terrei. Astronomii arata ca apoi se va putea vedea cum satelitul natural al Pamantului iese din umbra, incepand cu ora 16.57 si pana la 18.18, cand va intra in penumbra.

Specialistii arata ca pentru a vedea eclipsa nu este necesar un instrument astronomic, dar este nevoie ca orizontul estic sa fie liber pentru a putea fi observata.

Eclipsa va dura cinci ore si 56 de minute. Astronomii sustin ca urmatoarea eclipsa totala de Luna ce va fi vizibila din Romania se va produce pe 28 septembrie 2015. 

Chiar dacă va fi senin, din cauza orizontului blocat de clădirile din oraș, este imposibil să vedem Luna până în ora 17:30. Dacă se formează coadă la intrarea în Observator se va intra în grupuri de câte 40 de persoane care vor sta pe terasă 20 de minute.

Eclipsa se poate vedea numai dacă este senin: să nu vă așteptați să o vedeți dacă plouă, ninge sau sunt nori!


Sursa: AdevarulObservatorul Astronomic

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.