Semnificatia numelor Constantin si Elena


Biserica Mraconia, Cazanele Dunarii – jud. Mehedinti
Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis („constant”, „ferm”).
Elena – Stravechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane („torta”, „faclie”, dar si „foc sacru”, la sarbatorile numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de altii prin gr. hele („lumina arzatoare a soarelui”).
Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a nascut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274. A devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. Potrivit marturiilor lui Eusebiu si Lactantiu, in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscriptia: „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui).

Noaptea, in timpul somnului, i se descopera Hristos, cerandu-i sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor. Dand ascultare poruncii primite in vis, iese biruitor in lupta cu Maxentiu. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se pastreaza la Roma, se afla inscriptia: „instinctu divinitatis” = „prin inspiratie divina”, ce descopera cum a fost castigata victoria asupra lui Maxentiu.

Cea mai insemnata realizare a imparatului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care crestinismul ajunge sa fie recunoscut de stat.
                                             La multi ani tuturor celor care poarta aceste nume!

Sursa: text crestinortodox.ro
Foto: elena roreiki

2 comentarii la “Semnificatia numelor Constantin si Elena

  1. La multi ani Elena ! sa fii sanatoasa si sa-ti porti cu drag numele .Iti transmit o raza Divina cu Iubire si Lumina din partea mea .Scuze ca te felicit cu intarziere , dar acum am citit postarea ta …de pe pagina mea de la toateblogurile.ro Recunosc cu rusine ca nu am stiut povestea Sfantului Constantin…crucea vazuta pe cer de catre acesta .Si eu am fost nespus de bucuroasa cand am vazut o cruce pe cer…momentul scurt de cateva secunde cand mi-am ridicat privirea de la fereastra , vazand-o ! Greutati am avut nenumarate , lectii de invatat asemenea , dar intotdeauna le-am biruit ,cu credinta .Si nimic nu e intamplator , NIMIC !Te imbratisez cu mare drag ,Daniela

    Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.